Cele mai bune filme seriale

Remember: Castigatori Eurovision: 1990 - (Toto Cutugno la 80 de ani)

"Insieme: 1992" by Toto Cutugno



Salvatore Cutugno, cunoscut sub numele de Toto Cutugno , născut la data de7 iulie 1943, în Fosdinovo, Italia, este unul dintre cei mai importanți cântăreți și compozitori italieni din secolul 20. A compus pentru mulți alți cântăreți italieni și francezi, mai ales în anii 1970 .
Descendent din părinți sicilieni (tatăl său era militar), Toto a crescut în La Spezia, Liguria. În copilărie a învățat tobe, chitară, pian și saxofon și, la 19 ani, a fondat trupa Toto ei tati. În 1971 s-a căsătorit cu Carla, iar cuplul s-a mutat la Milano.

În 1975 și-a fondat a doua trupă, Albatros. În anul următor, a participat pentru prima dată la Festivalul de la Sanremo cu Albatros, iar după aceea se va întoarce de douăsprezece ori.

Mulți cântăreți francezi i-au cântat compozițiile: Michel Sardou, Mireille Mathieu, Joe Dassin, Johnny Hallyday, Hervé Vilard, Ringo, Dalida, Gérard Lenorman, Sheila. Faima sa internațională a fost constant mai mare decât popularitatea în Italia. 

În 1978, împreună cu Michel Sardou, a scris En chantant, primul mare șlagăr internațional.

Cel mai mare hit al său este L'italiano (numit și Un italiano vero), în 1983, (nr. 1  în Italia și în Elveția, numărul 2  în Franța  în Top 30 lunar și numărul 23  în Germania). Ca reacție la L'italiano, cântărețul Claudio Villa a lansat în 1984 un album intitulat Lasciatemi cantare, sono un cantante vero.

În 1990 a câștigat Eurovision cu Insieme: 1992 , o melodie despre Europa. După Gigliola Cinquetti, în 1964, el este al doilea italian care câștigă Eurovision. În anul următor, a prezentat împreună cu Gigliola Cinquetti programul competiției care a avut loc la Roma în urma victoriei Italiei.

În 2005, în întreaga lume s-au vândut nu mai puțin de 95 de milioane de discuri ale lui Toto Cutugno.

Comentarii