Cele mai bune filme seriale

Seriale tv câștigătoare ale Globurilor de Aur

 Alături de Emmy, Globurile de Aur sunt cel mai prestigios premiu care se acordă producțiilor de televiziune (acum și VoD). 

Istoria trofeelor Golden Globes începe din 1944, când premiile aveau doar secțiuni dedicate producțiilor cinematografice (existau secțiuni speciale pentru filme color și filme alb-negru). Pentru prima dată Globurile au inclus o secțiune dedicată producțiilor de televiziune în 1956. La primele ediții, premiile se acordau fie filmelor de lung-metraj produse cu mijloacele televiziunilor, fie unor talk-showuri sau emisiuni care aveau și o componentă artistică (seria Alfred Hitchcock, de ex.)

Primele seriale propriu-zise au fost premiate în ediția din 1962: 

primele seriale câștigătoare ex-aequo

În anul următor, Globurile au creat o secțiune pentru comedie și o secțiune pentru dramă, inclusiv pentru producțiile TV (existau deja secțiuni similare pentru filmul cinematografic). Câștigătorii din 1963 au fost:

Best TV Show - Comedy
Mister Ed
WINNER
Best TV Show - Drama


Totodată, s-au acordat și primele premii pentru actorii din producțiile TV (doar pentru rol principal):

Ulterior, premiile acordate producțiilor TV au devenit din ce în ce mai importante, dar impactul lor a crescut enorm după apariția canalelor de cablu cu producții exclusive (în anii 1980), precum HBO, și, în mod special, după apariția canalelor Video-on-Demand, în anii 2000, după ce distribuitori precum Netflix și, ulterior, Apple TV și Amazon Prime au realizat producții cu un buget imens și audiențe inimaginabile cu doar câteva decenii în urmă.
În rezumat, Globurile de Aur, prin segmentul dedicat televiziunii, conturează o reală istorie artistică și descriu evoluția rapidă a tehnicilor și mijloacelor de producție filmică.

Scurtă istorie

Anii '50 și '60: Primele decenii au fost dominate de comedii clasice, precum "I Love Lucy" (1956) și "The Dick Van Dyke Show" (1962). Dramele au intrat în scenă cu "The Untouchables" (1959) și "Dr. Kildare" (1962).

Anii '70 și '80: Diversitatea a crescut, cu western-ul "Bonanza" (1973) și miniseria "Roots" (1977) câștigând premii. Dramele medicale au dominat, cu "Hill Street Blues" (1981) și "L.A. Law" (1987) stabilind noi standarde.

Anii '90 și 2000: Comediile au revenit în forță cu "Seinfeld" (1993) și "Frasier" (1994), dar dramele au continuat să strălucească cu "The X-Files" (1998) și "The Sopranos" (1999). HBO a devenit o forță dominantă, cu "Sex and the City" (2000) și "Six Feet Under" (2002).

Anii 2010 și 2020: Era serialelor de streaming a sosit, cu Netflix, Amazon Prime Video și Hulu intrând în competiție. "Mad Men" (2008), "Game of Thrones" (2012), "Fleabag" (2017) și "Succession" (2019) au redefinit televiziunea.

Evoluția categoriilor de premii: 

Categoriile s-au extins pentru a reflecta diversitatea genurilor, incluzând "Cel mai bun serial dramă", "Cel mai bun serial muzical sau comedie", "Cel mai bun serial limitat" și "Cel mai bun film de televiziune".

Impactul: Globurile de Aur au influențat semnificativ industria televiziunii, aducând recunoaștere producțiilor de calitate și influențând tendințele și gusturile publicului.

Câteva dintre cele mai bune seriale premiate:


Dramă: "The Sopranos", "Mad Men", "Game of Thrones", "Succession"
Comedie: "I Love Lucy", "Seinfeld", "Frasier", "Fleabag"
Serie limitată: "Roots", "Band of Brothers", "The Night Manager", "Chernobyl"


Istoria serialelor premiate la Globurile de Aur reflectă o evoluție fascinantă a televiziunii, de la comedii clasice la drame complexe și producții inovatoare din era streamingului. Premiile continuă să inspire și să recompenseze excelența în televiziune, oferindu-ne o perspectivă asupra celor mai captivante povești și personaje din această industrie vibrantă.

Comentarii